Myötävirtaan ry

Opastettu patikkareitti

OPASTETTU PATIKKAREITTI, Vainikkala-Rikkilä, 3 km yhteen suuntaan

Opastetulle patikkareitille voit lähteä liikkeelle Korpelantien sillalta Vainikkalasta tai Rikkilästä Kiekan taukopaikalta. Näiden päätepisteiden välinen reittiosuus on yhteen suuntaan noin 3 km, edestakaiseksi matkaksi kertyy 6 km. Lyhyempää reittiä halajaville voi lähtöpisteeksi valita myös Tuhkakankaan laavun, Korpelantien ja Kiekan puolivälissä, ja patikoida jompaankumpaan suuntaan noin 3 km edestakainen matka.

Huom! Hyttysten määrä voi olla suuri retkeilyreitillä ja laavuilla aina alkukesästä elokuun alkupuolelle saakka. Varauduthan siis näihin kesän ihanuuksiin ennalta!

Polku4

Polku3

Polku

Polku2

Alajoki-kartta

alajoenkartta-pienempi

Selitteet:

1. Telkjärven kanoottipiste Myötävirtaan yhdistyksen jäsenille
2. Korpelantien silta: P-paikka, kanootin rantautumispaikka,
kanoottipiste Myötävirtaan yhdistyksen jäsenille
3. Merkityn patikkapolun lähtö-/päätepiste (N 60 52.057 E 028 16.479)
4. Tuhkakankaan laavu (N 60 52.505 E 028 15.537):
nuotiopaikka, kompostikäymälä, kanootin rantautumispaikka, joen ylittävä silta, P-paikka
5. Merkityn patikkapolun lähtö-/päätepiste (N 60 52.857 E 028 14.276), Kiekan taukopaikka:
ruokailukatos, nuotiopaikka, kompostikäymälä, kanootin rantautumispaikka, P-paikka
6. Rikkilän kanoottipiste Myötävirtaan yhdistyksen jäsenille
7. Myllymäenkoski: pituus n. 125 m
8. Tulkoski: pituus n. 10 m
9. Alakosken laavu (N 60 54.250 E 028 08.849):
nuotiopaikka, kompostikäymälä, kanootin rantautumispaikka,
kanoottipiste Myötävirtaan yhdistyksen jäsenille
10. Alakoski: pituus n. 115 m
11. Yläkoski: pituus n. 60 m
12. Lintutorni
13. Melkkolan laavu (N 60 55.385 E 028 07.429):
nuotiopaikka, kompostikäymälä, kanootin rantautumispaikka
14. Kauniskoski: pituus n. 130 m

KiertotietKoska Alajoen vesi nousee herkästi yli äyräidensä, kaikissa tilanteissa ei voida käyttää lähellä rantaa olevia polkuosuuksia. Tästä syystä on rakennettu vaihtoehtoiset reitit kiertämään kuivan maan kautta. Reittivaihtoehtojen risteyskohdat on merkitty keltamustilla kaiverretuilla kylteillä. Muu reitin merkitseminen on toteutettu sinivärillä puihin maalaamalla sekä sinilatvaisilla kestopuutolpilla. Reitiltä eksyminen ei pitäisi merkintöjen ansiosta olla mahdollista. Reitti kulkee jokea seuraten jokivarsimetsässä ja rantaniityillä.  Maasto vaihtelee lehdon ja korven välillä, joten kesäisin kasvillisuus on rehevää. Yläreitti kulkee rantatöyrään päällä kallioita seuraten. Polku on keskivaativa, sillä matkan varrella on jonkun verran nousuja ja epätasaista maastoa.

Korpelantieltä Kiekkaan ja takaisin kuljettaessa kohtaat 16 luontotaulua, joista saat tietoa alueella esiintyvistä eläin- ja kasvilajeista kolmella kielellä. 2 luontotaulua on sijoitettuna Simolaan, Alakosken laavun ympäristöön. Korpelantien lähtöpaikalla, Tuhkakankaan laavulla, Kiekan taukopaikalla, Alakosken laavulla sekä Melkkolan laavulla on karttataulut. Tauluja kannattaa pysähtyä katsomaan tarkemminkin. Näet reitin ja lähialueen kartan valtakunnan rajalta Melkkolaan asti sekä saat tietoa reitistä ja paikasta jossa taulua katselet. Pääset kulkemaan osan matkasta pitkospuita pitkin ja matkalla voit tarkastella katseellasi reitin varren luontoa, havainnoiden myös osan reilusta sadasta linnunpöntöstä, jotka reitin lähipuihin on kiinnitetty.

Korpelantien sillan ja Tuhkakankaan laavun väliselle reittiosuudelle sijoittuu kaksi pientä, vanhaa puustoa sisältävää metsäkuviota, jotka on määräajaksi rauhoitettu hakkuilta ja muilta metsään kohdistuvilta toimenpiteiltä. Jos puu tuulen voimasta kaatuu tai kuolee vanhuuttaan pystyyn, siihen ei kosketa. Maahan kaatuneet puut jätetään niille sijoilleen lahoamaan, ja lahoamisprosessissa mukana olevat eläimet, eliöt, sienet ja kasvit saavat tehdä työtään rauhassa. Alueet on merkitty maastossa puihin kiinnitettävillä alumiinivanteilla Kaakkois-Suomen metsäkeskuksen toimesta.

Tuhkakankaan laavulle mahtuu helposti 10 henkeä sisätiloihin penkeille, irtopölkyt tarjoavat vielä lisäistuimia nuotion äärelle. Laavulla on kompostikäymälä, nuotiopaikka, makkaratikkuja, ottimet, kirves ja lapio. Lisäksi mato-onki sekä savustuspönttö ovat vapaasti kaikkien käytettävissä. Myötävirtaan –kohteiden polttopuuhuolto on toteutettu yhdistyksen toimesta talkootyönä. Voit polttaa puita nuotiopaikoilla vapaasti, kuitenkin polttopuuvaroja tuhlaamatta ja paloturvallisuus tietenkin huomioiden. Laavulta löytyy vieraskirja, johon toivomme kävijöiltä kirjauksia kokemuksista tai vaikkapa palautetta tai ideoita yhdistykselle.

Tuhkakankaan laavu

Tuhkakankaan laavu

Tuhkakankaan laavun ympäristössä asustelee myös vuorenpeikko

Tuhkakankaan laavun ympäristössä asustelee myös vuorenpeikko

Kiekan taukopaikalla sijaitsee tukeva ruokailukatos, jossa levähtää tai ruokailee kerralla kuusi isokokoistakin ihmistä. Vieressä seisovasta puuvajasta löytyy puunpilkkomisvälineiden lisäksi polttopuita nuotiopaikalle, jossa voi kokeilla vaikkapa letunpaistoa vajan seinustalta löytyvällä Muurikka-valurautapannulla. Vajasta löytyvällä perinteisellä mato-ongella on mahdollista kokeilla kalaonnea Alajokiretkien yhteydessä. Joen toisella puolella sijaitsee kompostikäymälä, jonne voi lähtiessään käydä pudottamassa maatuvat jätteet kompostoituvaksi. Viethän muut roskat mukanasi kotiin! Kesäisin Kiekan taukopaikan sillan korvilla sijaitseva vedenalainen lähde pitää veden viileänä ja ovatpa siellä uskaliaimmat jopa uineetkin. Kiekassakin on vieraskirja, jonka käyttöä kovasti toivomme!

Kiekan taukopaikka

Kiekan taukopaikka

Opastettu patikkareitti päättyy Rikkilässä Kiekan taukopaikalle, josta matkaa voi jatkaa Rikkilään joen pohjoispuolella olevaa rautatien huoltotietä myöten, ja siitä edelleen Simolaan Rikkiläntietä pitkin. Rikkilän ja Simolan välillä ei ole merkittyä metsäreittiä. Simolassa on noin puolen kilometrin pituinen opastettu polku Monolantien sillalta Alakosken laavulle. Laavulta löytyy nuotiopaikka, polttopuuta, kompostikäymälä sekä se tuttu vieraskirja mukavia merkintöjä varten. Laavulla on tilaa kymmenenkin hengen istuskella ja nauttia Alakosken kuohujen seuraamisesta.

Alakosken laavu

Alakosken laavu

Keväinen Alakoski

Keväinen Alakoski

Sadekaudella polku on monin paikoin kostea joten kumisaappaat tai hyvät vaelluskengät on syytä silloin olla jalassa. Polun laatu paranee kun polulla kävellään. Jokainen polulla otettu askel on panostus polun kehittymiselle. Polku syntyy kävelemällä, kuuluu vanha sanonta.

Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen yhdessä yhteistyötahojensa kanssa toteuttama RIFCI-hanke (Rivers and fish – our common interest, Yhteiset joet – yhteiset kalat) mahdollisti Alajoki-reitin kohentamisen nykyiseen tasoonsa. Alajoki-reitin kehittäminen sisältyi äärimmäisen uhanalaisen meritaimenen ympärille nivoutuneen kolmivuotisen ympäristöhankkeen ”Virkistyskäyttö ja kalastus” –osioon (ACT5). Alajoki reitillä RIFCI:n mahdollistamat kohennustoimet näkyvät laadukkaina opas- ja luontotauluina, näkyvästi merkittynä polkuna, pitkospuina ja siltoina. Tiivistelmä hankekuvauksesta on luettavissa täällä.

Välimatkoja:

Opastettu patikkareitti: Vainikkala Korpelantie – Tuhkakankaan laavu 1,4 km
Opastettu patikkareitti: Tuhkakankaan laavu – Rikkilä Kiekan taukopaikka 1,5 km
Opastettu patikkareitti: Vainikkala Korpelantie – Rikkilä Kiekan taukopaikka 2,9 km
Opastettu polku: Simola Monolantien silta – Alakosken laavu 0,5 km

Kartat ja materiaali