Myötävirtaan ry

Melontareitti

Alajoki_melonta (1 of 1)Melontaan sopiva reitti alkaa Kauniskoskelta Melkkolasta päättyen Hiivaniementien siltaan Vainikkalan Telkjärveen. Joen alkuosa tunnetaan Sarvijokena Monolan Kotijärveen saakka. Reitillä on muutama matala silta, jotka joutuu kiertämään maitse tarvittaessa. Melkkolassa, Suuri-Pyhäkala –järven ja Kotijärven puolivälissä, sijaitsee noin kymmenen hengen laavu, jossa voi keittää vaikkapa nokipannukahvit nuotiopaikalla, ennen matkan jatkamista alavirtaan. Laavulla on polttopuuta, kompostikäymälä sekä vieraskirjavelvoite!

rantautumispaikkoja

Monolan Kotijärvestä reitti jatkuu Alajokena. Kotijärven rannassa on yhdistyksen rakentama lintutorni, johon pääsee kätevästi Vaalimaantietä pitkin, torni on aivan tien tuntumassa.  Joki alittaa Vaalimaantien ja ennen Simolan koskia on kaksi pientä nivaa. Simolassa matkan katkaisee kaksi isoa koskea, ensin Yläkoski, jossa vuosisadan alussa sijaitsi vanha mylly. Pyörteen (suvantolammen) jälkeen joki laskee Alakoskena 300 metrin matkalla lähes 10 metriä. Kummatkin kosket ovat laskukelvottomia. Kanoottien kantoreitti alkaa ennen Yläkoskea vanhan sillan pielestä etelärannalle tielle ja polkua myöten aina Alakosken laavulle, kantomatkaa kertyy yhteensä noin 500 m.

Alakosken laavulta jokireitti kulkee jylhässä jokiuomassa. eteläranta on paikoin jyrkkää kallioseinämää. Ennen Rikkilää on pieni Tulkoski.

Rikkilässä matkan katkaisee Myllymäenkoski, joka runsaskivisenä on vaarallinen laskea. Kanoottien kantoreitti on pohjoispuolella Rikkiläntien puolelta, maihinnousupaikka on Kuusisillantien sillan vieressä. Kantomatka on noin 200 metriä kosken alliseen suvantoon. Rikkilästä Alajoki virtaa rauhallisesti kohti Telkjärveä. Matkan varrella voi levähtää Kiekan taukopaikalla ja Tuhkakankaan laavulla nuotiotulien äärellä.

Tuhkakankaan laavun jälkeen joen kulkua hidastaa kosteikko, jossa melonta saattaa matalan veden aikaan olla vaivalloista.

Korkeuseroa Suuri-Pyhäkala -järveltä Telkjärvelle on 21,3 m ja pituutta n. 19 km.

myllymaenkoski

Kauniskoski

Kartat ja materiaali