Myötävirtaan ry

Vesitornin historiaa

Vesitornin kunnostetut alaosan ikkunat 2013Lappeenrannan Simolassa Vainikkalan radan varrella sijaitseva vesitorni on harvinainen näky kylän historiasta. Myötävirtaan yhdistyksen omistamaa vesitornia kunnostetaan muistomerkiksi kertomaan sotien aikaisista pommituksista.

Kylätoimikunnan laatima laatta vesitornin seinässä kertoo:

Nämä seudut olivat talvisodan 1939–1940 ja jatkosodan 1941–1944 ilmapommituksen kohteina. Kuolonuhreja oli noin 200. Ankarimmat pommitukset olivat 19.–20.6.1944. Menehtyneiden joukossa oli paikkakuntalaisia, siirtolaisia, työvelvollisia, lottia, sotilaita ja sotavankeja.” Laatan teksti päättyy lainaukseen Yrjö Jylhältä: ”Niin vähän itse mahdoit, sua johti sodan julmat lait.

Vesitornin ratapihan ja asemanpuoleisilla sivuilla näkyvät pommien sirpaleiden jättämät jäljet. Kylämuseona toimivan tornin alakerrassa on pienimuotoinen näyttely, jossa on esillä Simolan alueen pommituksiin liittyvää esineistöä sekä kuvamateriaalia.

Vesitorni kevat 2014Simolan pommitukset liittyivät Neuvostoliiton Karjalan kannaksella 10.6.1944 aloittamaan suurhyökkäykseen ja sen Viipurin valtauksen aikaisiin tapahtumiin 19.–20.6. Kaupungin valtausta nopeuttaakseen venäläiset pyrkivät estämään suomalaisvahvistuksien saapumisen alueelle muun muassa häiritsemällä rautatieliikennettä sotatoimialueella ja suomalaisten lähiselustassa. Riittävän tehokas häirintä oli mahdollista toteuttaa ainoastaan ilmapommituksin, sillä muilla keinoin rataverkolle ei olisi pystytty aiheuttamaan riittävän suuria ja vaikeasti korjattavia vahinkoja. Suomalaisten kannalta nimenomaan Simolan asemalla oli suuri merkitys Viipurin ja koko Kannaksen puolustukselle, sillä suorin tie alueelle Etelä-Suomesta tuotaville vahvistuksille kulki Simolan kautta.

Menehtyneitä Simolassa 19.–20.6.1944 aikana oli eri arvioista riippuen 137–160 ja haavoittuneita 150–200. Kuolleiden joukossa oli asemalla tai niiden välittömässä läheisyydessä työskennelleitä tai läpikulkumatkalla olleita sotilaita, työvelvollisia, lottia, venäläisiä sotavankeja, rautatiehenkilökuntaa ja siviilejä, joko evakkoja tai paikkakuntalaisia.

Simolan vesitorni sijaitsee osoitteessa Vesitornintie 48, 54330 Simola. Katso kartta alta. Vesitorni on avoinna sopimuksen mukaan. Ota yhteyttä myotavirtaan@gmail.com niin sovitaan mahdollisesta esittelystä ja ovien avaamisesta vesitornin sisälle. Yläkerroksiin kulkeminen tapahtuu omalla vastuulla.

Lisää kuvia vesitornista löydät täältä.