Myötävirtaan ry

Vesitornin kunnostusprojekti

Meillä on 90-vuotias vesitorni. Lisäksi se on ainutlaatuinen. Simolan vesitorni on ainoa VR:n vesitorni koko Suomessa, joka on sotamuistomerkkinä ja joutunut olemaan pommitusten kohteena. Eikö se olekin komea? Se on hyvin säilynyt ikäisekseen. Tosin vuosikymmenet alkavat näkyä siinäkin. Siksi Simolan vesitorni onkin otsikoissa ja esillä. Marraskuussa 2022 tapahtui uutta vesitornin historiassa. Sitä päätettiin alkaa kunnostamaan. Ei siitä saada uuden veroista, mutta huomattavasti kohennettua. Tällä sivustolla seuraamme koko ajan kunnostusprojektin etenemistä.

Varsinaisena lähtölaukauksena voidaan pitää tilaisuutta , jolloin vesitornilla olivat katselmusta tekemässä vas. Myötävirtaan hallituksen jäsen Pirjo Laine, Myötävirtaan puheenjohtaja Reijo Kiesi, rakennusmestari Unto Kovanen, Museovirastosta Niina Kauria ja Miikka Kurri sekä Myötävirtaan hallituksen jäsen Esa Peltola. (Kuva: Anja Hytti-Oikkonen)

Kunnostuspäätöksen jälkeen alkoi hillitön avustusrahojen hankinta. Verkkoja on heitelty sinne sun tänne. Sinäkin sivun lukija, oletpa Myötävirtaan jäsen tai satunnainen sivujen lataaja, voit auttaa omalla panoksellasi vesitornin kunnostamiseen. Mikään summa ei ole liian pieni yhteiseen kekoon kasaamista ajatellen. Tilinumero on EKOP FI97 5620 7420 0062 84. Laita viestikenttään Simolan vesitorni. Yhdistyksellä on Poliisilaitoksen Pienkeräyslupa RA/2023/56.

Korjaustyöt on tarkoitus alkaa keväällä ja pitäisi olla valmista 19. päivä kesäkuuta 2024, jolloin Simolan pommituksista tulee kuluneeksi 80 vuotta.

Ja koska olemme vesitornin asialla, niin vesivitsi on paikallaan ennen remonttien aloittamista. Mies istui käräjillä syytettynä veden myynnistä “Ikuisen nuoruuden lääkkeenä”. Tuomari kysyi tuimana: – Oletko aiemmin ollut syytettynä samasta asiasta? Syytetty vastasi: – Juu kyllä, herra tuomari, kaksi kertaa. Ensimmäisen kerran vuonna 1767 ja toisen 1899.

Alla olevista rakennusmestari Unto Kovasen ottamista kuvista kunnostustarveselvityksessä näkyy vesitornin korjattavia kohteita.