Kevään tullen ilmestyivät uudet ja ehjät ulkoikkunat vesitorniin. Viimeiseksi asennettiin punaiset ikkunapellit. Lappeenrannan Museon rakennustutkija/amanuenssi Anna-Maija Tapani kävi tarkastamassa ja hyväksymässä viimeiset työt.
Ei muuta, kuin kohti vesitornilla avautuvaa uutta tulemista ja kesää!
——————————–
VESITORNI HILJENEE TALVEKSI
Syksyn mittaan vesitornilla tapahtui, vaikka kattoremontti olikin jo valmis. Tontilla pidettiin puskien ja paksun heinikon niittotalkoot, joihin osallistui muutama henkilö. Ruska on nyt mennyt menojaan ja lumikerros on löytänyt jo Kaakkois-Suomenkin. Joulukin taas on vuorossa muutaman viikon kuluttua.
Vesitornin remontti jatkuu ikkunoiden kohdalla. Ikkunat pokineen viedään puusepänverstaalle , missä ne korjataan ja kunnostetaan talven aikana. Kevätauringon jo lämmittäessä ne asennetaan paikoilleen. Talven tuiskuja ja sateita vastaan ikkuna-aukot peitetään vanerilevyillä.
Jätetään vesitorni rauhaan talven ajaksi ja odotetaan innolla ensi kesää ja vesitornin uutta tulemista.
KATTO ON VALMIS – IKKUNAT ODOTTAVAT VUOROAAN
Lämmin kiitos kaikille tähän asti vesitornin kunnostuksen rahoittajille! Ilman teidän tukeanne ja apuanne homma ei etenisi. Näin ollen uusi, punainen katto on valmis. Vesipisarat eivät pääse enää lahottamaan sisäpuolella olevia rakenteita. Vanhassa katossa oli reikiä Simolan pommitusten jäljiltä ja työmiehet löysivät katon rajassa olevan tiilen, jonka ulkoreunassa oli vielä kiinni palanen pommin sirpaletta. Historia ei unohdu. Lappeenrannan Museon valvoja Sini Saarilahti kävi katsomassa rakennusfirmojen töiden jäljet ja totesi kaiken olleen hyvin tehtyjä.
Seuraavaksi täytyisi kääntää katse ikkunoihin. Korjaamisen tarpeessa ovat nekin. Lahonneita ulkopokia ja jokaisessa ikkunassa ei ole sellaista enää ollenkaan. Ei muuta, kuin erikoismiehet taas asialle. Ja taas rahavirta on melkoinen. Mikäli vielä löytyy hyväntahtoisia ihmisiä, jotka haluaisivat ja voisivat auttaa rahallisesti, niin se käy yksinkertaisesti. Laita itsellesi sopiva summa Myötävirtaan yhdistyksen tilille, numero: FI97 5620 7420 0062 84. Viite: Simolan vesitorni. Hallitus kiittää tuestasi!
Viipuri-seuran linja-autoretkeläiset poikkesivat Simolan vesitornilla 14. elokuuta. Mukavan rennon oloinen porukka kävi sisälläkin katsomassa täysin sekalaista ja siivoamatonta alakertaa. Suikkasen peltimiehet olivat lähes 20 metrin korkeudessa omissa töissään samanaikaisesti. Anja Hytti-Oikkonen kertoi Viipuri-seuralaisille Simolan pommituksista ja vesitornin kunnostamisesta.
————————————-
KUNNOSTUSTYÖT OVAT ALKANEET
Vesitorni on Museoviraston suojelema rakennus ja niin meidän täytyi saada Museoviraston hyväksyntä kunnostuksen alkamiseksi. Lappeenrannan museon amanuenssi/rakennus-
tutkija Sini Saarilahti kävi katsomassa vesitornia ja totesi kunnostamiselle olevan tarvetta. Sini ei ollut mikään pikkutarkka, vaan ymmärsi työn parhaiten hoituvan ilman liikoja “pilkkujen viilaamisia”.
Vas. puheenjohtaja Reijo kiesi, kesk. Sini Saarilahti ja oik. rahastonhoitaja Martti Lähteenmäki.
Toukokuussa olimme saaneet jo lehdistöäkin paikalle. Yhdysmies lehden päätoimittaja Ilkka Pohjalainen kävi tekemässä haastattelua vesitornin kunnostamiseen liittyvistä asioista. Valmis, tosi hyvä, artikkeli ilmestyi kesän Yhdysmies-lehdessä. Haastattelussa olivat mukana puheenjohtaja Reijo Kiesi ja sihteeri Anja Hytti-Oikkonen.
Alkukesä meni selvitellessä kunnostukseen liittyviä asioita ja töiden tekijöitä etsiessä. Rakennuspalvelu Jorma Vilkko oli apuna, koska hän tiesi ja tunsi ennestään ammattinsa puolesta sopivia firmoja. Keskiviikkona 12 päivä heinäkuuta oli historiallinen urakoiden allekirjoitusten teko itse pääpaikalla vesitornissa. Remonttitöiden tekijöiksi olivat valikoituneet Rakennus Alakangas ja Rakennuspelti Suikkanen. Paikalla olivat kuvissa esiintyvien lisäksi Virpi ja Timo Alakangas sekä Myötävirtaan puolesta Martti Lähteenmäki, Sauli Vainikka ja Anja Hytti-Oikkonen.
Nimien kirjoittamisten jälkeen Anja kertoi lyhyesti Simolan pommituksista 19-20 päivä kesäkuuta 1944, mikä kirvoitti lisää kertomuksia ja muistikuvia aiheesta ja vähän vierestäkin. Viimeiseksi juotiin kahvit.
Kuvissa vasemmalla Jorma Vilkko selvittämässä sopimuksen sisältöä ja oikealla Reijo Kiesi allekirjoittamassa urakkasopimusta.
Sitten se alkoi! Maanantaina 17. päivä heinäkuuta sininen nosturi ilmestyi vesitornin vierelle. Kaikki seinissä olevat lohkeamat eivät ole pommitusten jäljiltä ja niitä korjataan. Katon alla olleet lahonneet puiset osat uusitaan ja viimeiseksi tulee uusi, punainen peltikatto.
Valmista pitäisi olla syyskuun loppuun mennessä.
Kyllä siitä hyvä tulee!
Heinäkuun 25. päivä kävi Etelä-Saimaan toimittaja Ilpo Leskinen valokuvaajan kanssa tekemässä juttua lehteen. Paikalla oli pari Rakennus Alakankaan työmiestä kertomassa, mitä oli jo tehty “ullakolla”. Toinen miehistä myönsi ensimmäisellä kerralla vähän hirvittäneen työskentely lähes 20 metrin korkeudessa vesitornin katolla. Kattoa tukevat puuosat oli vaihdettu uusiin, mutta itse kattoremontti oli vielä pahasti kesken.
Myötävirtaan puolesta paikalla olivat “tentattavina” Reijo Kiesi ja Anja Hytti-Oikkonen.
Rakentamisesta puheen ollen, insinööri oli ensimmäistä päivää raksalla töissä ja palasi kotiin työpäivän jälkeen. Vaimo: – Miten meni töissä tänään? Insinööri: – Oikein hienosti. Pomokin kehui minua hyväksi mieheksi. Vaimo: – Ihanko totta! Mitä se sanoi? Insinööri: – Että älä nyt hyvä mies hakkaa vatupassilla nauloja.
RAHAA TARVITAAN!
Remonttimiehet, tarvikkeet ja nosturit nielevät rahaa ja sitä Myötävirtaan yhdistys tarvitsee nyt tulevien laskujen maksuun. Mikäli haluat osallistua kulttuurillisesti ja historiallisesti arvokkaan vesitornin kunnostamisen kustannuksiin, voit tehdä sen laittamalla rahaa Myötävirtaan tilille: EKOP FI97 5620 7420 0062 84. Pienikin summa auttaa meitä. Kiittäen tuestasi! Myötävirtaan hallitus
Meillä on Poliisilaitoksen uusi Pienkeräyslupa nro RA/2023/666.
———————————————
HALLITUS KOKOONTUI
Hallitus piti kokouksen itse kunnostusprojektin paikan päällä eli Simolan vesitornissa. Aika oli toukokuun seitsemäs päivä, jolloin oli myös kyläpyöräily ja Simolan vesitornilla kirjoittautumispaikka. Jotkut pyöräilijät kävivät katsomassa sisälläkin, kun kerran pääsivät. Kunnostushankkeen suunnitelmat etenivät ja paikat tulivat katsottua. Kunnostamista ja siivoamista tulee riittämään, mutta nyt ollaankin vasta lähtökuopissa.
“Perästä kuuluu, sano torventekijä!”
(Ylhäällä vas.) Martti Lähteenmäki kuuli surinaa alhaalta seinän vierestä ja pelasti kevätpörriäisen ulos aurinkoiseen kevätsäähän.
(Ylhäällä oik.) Reijo Kiesin vieressä oleva lämpöpatteri antoi aikoinaan lämpöä vesitornin yläkerroksiin.
(Alhaalla vas.) Rappuset ovat tukevat, mutta siitä huolimatta oikea käsikin haroo kiireesti tukea kaiteesta. Minkälaista olisi kiivetä takana näkyviä portaita pitkin, kun näitäkin tallatessa Anja Hytti-Oikkosta pelottaa.
(Alhaalla oik.) Pirjo Laineen katse on tiukasti välikerroksen katon kunnon tarkkailussa.
Karjalan raanu sopii hyvin taustaksi vesitornin kunnostamiseen uskaltavalle Myötävirtaan hallitukselle. Vuonna 2022 hallituksessa olivat vas. jäsenet Esa Peltola ja Pirjo Laine, keskellä puheenjohtaja Reijo Kiesi, sihteeri Anja Hytti-Oikkonen ja oikealla rahastonhoitaja Martti Lähteenmäki.
Reijon käsissä oleva vesitorni on vähän kallellaan, mutta oikeasti vesitorni seisoo vielä tanakasti suorassa jalustansa päällä. Sen voi tarkistaa alla näkyvästä kuvasta.
Hallitukseen ovat liittyneet tänä vuonna “vanhat konkarit” Sauli Vainikka ja Sami Rusanen.
Kuva: Matti Oikkonen
Meillä on 90-vuotias vesitorni. Lisäksi se on ainutlaatuinen. Simolan vesitorni on ainoa VR:n vesitorni koko Suomessa, joka on sotamuistomerkkinä ja joutunut olemaan pommitusten kohteena. Eikö se olekin komea? Se on hyvin säilynyt ikäisekseen. Tosin vuosikymmenet alkavat näkyä siinäkin. Siksi Simolan vesitorni onkin otsikoissa ja esillä. Marraskuussa 2022 tapahtui uutta vesitornin historiassa. Sitä päätettiin alkaa kunnostamaan. Ei siitä saada uuden veroista, mutta huomattavasti kohennettua. Tällä sivustolla seuraamme koko ajan kunnostusprojektin etenemistä.
Varsinaisena lähtölaukauksena voidaan pitää tilaisuutta , jolloin vesitornilla olivat katselmusta tekemässä vas. Myötävirtaan hallituksen jäsen Pirjo Laine, Myötävirtaan puheenjohtaja Reijo Kiesi, rakennusmestari Unto Kovanen, Museovirastosta Niina Kauria ja Miikka Kurri sekä Myötävirtaan hallituksen jäsen Esa Peltola. (Kuva: Anja Hytti-Oikkonen)
Kunnostuspäätöksen jälkeen alkoi hillitön avustusrahojen hankinta. Verkkoja on heitelty sinne sun tänne. Sinäkin sivun lukija, oletpa Myötävirtaan jäsen tai satunnainen sivujen lataaja, voit auttaa omalla panoksellasi vesitornin kunnostamiseen. Mikään summa ei ole liian pieni yhteiseen kekoon kasaamista ajatellen. Tilinumero on EKOP FI97 5620 7420 0062 84. Laita viestikenttään Simolan vesitorni. Yhdistyksellä on Poliisilaitoksen Pienkeräyslupa RA/2023/56.
Korjaustyöt on tarkoitus alkaa keväällä ja pitäisi olla valmista 19. päivä kesäkuuta 2024, jolloin Simolan pommituksista tulee kuluneeksi 80 vuotta.
Ja koska olemme vesitornin asialla, niin vesivitsi on paikallaan ennen remonttien aloittamista. Mies istui käräjillä syytettynä veden myynnistä “Ikuisen nuoruuden lääkkeenä”. Tuomari kysyi tuimana: – Oletko aiemmin ollut syytettynä samasta asiasta? Syytetty vastasi: – Juu kyllä, herra tuomari, kaksi kertaa. Ensimmäisen kerran vuonna 1767 ja toisen 1899.
Alla olevista rakennusmestari Unto Kovasen ottamista kuvista kunnostustarveselvityksessä näkyy vesitornin korjattavia kohteita.